Bu yazımızda sizlere freze tezgahlarında kullanılan kesici takımlar nelerdir? Bunlara değineceğiz. Hemen başlayalım.
Talaşlı imalatta freze tezgahında talaş kaldırabilmek için farklı kesici takımlar kullanılmaktadır. Düzgün ve kaliteli bir talaş kaldırma işlemi için kullanacağımız kesici takımların seçimi ve verimli kullanımı önemlidir.
İmalatta en yaygın “HSS” ile adlandırılan hız çeliği (hava çeliği) ve sert metal uçlu kesiciler kullanılır. Yüksek hız çeliğinden yapılan freze çakıları, talaş kaldırılacak malzeme yumuşak ve hafif metal ise W tipi, 1000 N/mm² ye kadar çekme mukavemeti olan malzemeler için N tipi, yüksek mukavemette ve kısa talaş kaldırılan malzemelerde H tipi olmak üzere gruplandırılır.
Frezelemede en çok kullanılan kesici takımlar şunlardır:
- Parmak frezeler
- Küresel frezeler
- Diş freze takımları
- Taramalar
- T Frezeler
- Kırlangıç frezeler
- Havşa ve Pah frezeler
- Lolipop Freze takımları
Parmak Frezeler
Hem çevrelerinde hem de alın yüzeylerinde iki veya daha fazla kesici ağızları vardır. Silindirik veya konik saplı olarak imal edilir. Cep frezeleme, ince ve küçük parçaların kenarlarını dik işlemek ve kama kanalları açmak gibi işlemlerde kullanılır. HSS ve karbür olarak yaygın kullanılmaktadır. Küçük çaplı frezelerin freze malafalarına bağlanmaları mümkün olmadığından, küçük çaplı olanları genellikle sapları ile birlikte üretilirler.
Küresel Frezeler
Bu kesici takımlar parmak frezeler gibi yan duvarları düz fakat uç kısımları yarım küre şeklindedir. Dolayısıyla zeminden geçtiklerinde küre şeklinde bir iz bırakırlar. Genellikle kalıp ve formlu parça yüzeylerin işlemelerinde kullanılır.
Diş Freze Takımları
İmalatta diş açma işlemi küçük deliklere kılavuz, büyük çaptaki deliklere ve dış geometrilere ise diş frezesi takımlarıyla yapılır. Takma uçlu ve yekpare olarak kullanılmaktadırlar.
Taramalar
Büyük çaplı çakılarda gövde takım çeliği veya dökme çelikten yapılmış ve üzerine seri çelik ya da sert maden uçların takıldığı takımlardır. Kırılan veya bozulan uçların yenileriyle değiştirilmesi kolaydır. İşlenecek malzemeye ve hassasiyete göre kesici uç tipi seçilir. Uygun ilerleme ve kesme hızlarında kullanılırlar.
T Frezeler
”T” Frezeler ”T” freze çakıları, bir disk ve diske bağlı sap kısmından oluşur. Diskin çevresinde kesici dişler bulunur. Silindirik veya konik saplı olarak imal edilir. Düz ve helis kanallı olarak yapılır. ”T” kanalları, kama kanalları gibi kanallar açmak için kullanılır. ”T” freze çakısını kullanmadan önce ”T” kanal için parmak freze veya kanal freze çakısı ile düz ön kanalın açılması gerekir. Ters açılı duvar işlemelerde de kullanılabilir.
Kırlangıç Frezeler
İmalatta açısal kızaklı kanalların frezelenmesi için açılı freze kırlangıç takımları kullanılmaktadır. Yekpare ve takma uçlu da kullanılmaktadırlar.
Havşa ve Pah Frezeler
Delik ağızlarına havşa açmak ve iş parçalarının keskin kenarlarına pah ve radyus kırmak için kullanılırlar. Bu takımlar da takma uçlu ve yekpare olarak kullanılabilir.
Lolipop Freze Takımları
Ters açı frezeleme işlemlerinde kullanılan takımlardır. Kanal açmak için ve çapak almak için de kullanılabilirler.
Diğer Yazılar