3DEXPERIENCE Fluid Dynamics Engineer rolü bulut tabanlı bir CFD çözümleyicisi olduğunu biliyoruz. Bu rol ile birlikte akış ve termal analizlerimizi gerçekleştirebiliyoruz. Modelimiz bünyesinde bulunan pervane, çark, karıştırıcı gibi dönme hareketi yapan parçaların da modellemesini yaparak, akışkan üzerindeki etkilerini çözümleme imkanına sahibiz. Bu bloğumuzda 3DEXPERIENCE Fluid Dynamics Engineer rolü ile bir saç kurutma makinesi modellemesinde dönen pervane etkisini nasıl tanımlayabileceğimizi inceleyeceğiz.
Analiz kısmına geçmeden önce dönen bölge tanımlaması yapmak için dönen parçalarımızı kapsayan bir katı model oluşturmamız gerekmektedir. Pervanelerimiz bu katı modelin içerisinde bulunmaktadır.
Katı modeli oluşturduktan sonra program içerisinde bu bölgenin katıdan oluşmadığını dönen bölgeyi tanımlayacak bölge olduğunu tanımlamak adına region, ve fluid section tanımlamaları yapmamız gerekmektedir. Bölge tanımlaması yapmak için Model Setup sekmesinin altında Region bölümünde bir yüz seçmemiz yeterli.
Dönme bölgesini programa da bir bölge olarak tanıttıktan sonra bu bölgenin bir akış bölgesi olduğunu tanımlamak için Fluid Section tanımlaması yapmalıyız. Assistant panelinden Model Setup sekmesinin altında Fluid Section bölümüne tıklayarak açılana pencerede bölgemizi ve bu bölgedeki akışkan türünü tanımlamalıyız.
Dönen bölge tanımlamasına geçmeden önce son bir işlemimiz kaldı. Bu işlem ile birlikte dönme bölgesi olarak tanımladığımız parçayı diğer katı parçalardan ayırarak ayrı bir bölüm olarak tanımlayacağız. Bunu assistant üzerinden Fluid Domain komutu ile açılan pencerenin parts kısmından gerçekleştirebiliriz.
Artık modelimiz dönen bölge tanımlamasına hazır. Akış analizlerimizi yaparken bize yardımcı olan assistant üzerinden Zones and Loads sekmesinden MRF Zone komutu ile dönen bölge tanımlamamızı oluşturabiliriz.
MRF Zone sekmesindeki Support, Angular Velocity, Axis of rotation, Axis system definition tanımlamaları ile dönen bölgemizi, dönme hızımızı, dönme eksenimizi ve yönünü tanımlamaktayız.
Dönme bölgesini tanımladıktan sonra son olarak pervane yüzeylerinin akış bölgesi ile olan davranışını tanımlamak için Boundaries sekmesinin altında Wall komutu ile pervane yüzeylerini özelleştirmeliyiz.
Dönen bölge tanımlaması için bütün işlemleri bitirdik. Analizimizdeki diğer tanımları yaparak pervane etkisiyle birlikte çözümleme yapabiliriz.
Bu bloğumuzda 3DEXPERIENCE platformunda bir CFD çözücüsü olan Fluid Dynamics Engineer rolündeki dönen bölge tanımlamasını inceledik. 3DEXPERIENCE fluid Dynamics Engineer örnek iş akış analizleri ile ilgili blog yazılarımızı aşağıda görebilirsiniz.
3DEXPERIENCE Fluid Dynamics Engineer: Örnek İç Akış Analizi 1
3DEXPERIENCE fluid Dynamics Engineer ile ilgili daha detaylı içerikler için YouTube kanalımızdan ve blog sayfamızı takip etmeyi unutmayın!
Diğer Yazılar